Вплив забруднення води

Чиста вода прозора, безбарвна, не має запаху і смаку, населена безліччю риб, рослин і тварин. Забруднені води каламутні, з неприємним запахом, не придатні для пиття, часто містять величезну кількість бактерій і водоростей. Система самоочищення води (аерація проточною водою і осадження на дно зважених частинок) не спрацьовує із-за надлишку в ній антропогенних забруднювачів.

Зменшення змісту кисню. Органічні речовини, що містяться в стічних водах, розкладаються ферментами бактерій аеробів, які поглинають розчинений у воді кисень і виділяють вуглекислий газ у міру засвоєння органічних залишків. Загальновідомими кінцевими продуктами розпаду є вуглекислий газ і вода, але можуть утворюватися і багато інших з’єднань. Наприклад, бактерії переробляють азот, що міститься у відходах, в аміак (NH3), який, з’єднуючись з натрієм, калієм або іншими хімічними елементами, утворює солі азотної кислоти – нітрати. Сірка перетвориться в сірководневі з’єднання (речовини, що містять радикала -SH або сірководень H2S), які поступово переходять в сірку (S) або в сульфат-іон (SO4-), також створюючий соли.

У водах, що містять фекальні маси, рослинні або тваринні залишки, що поступають з підприємств харчової промисловості, паперові волокна і залишки целюлози від підприємств целюлозно-паперової промисловості, процеси розкладання протікають практично однаково. Оскільки бактерії аеробів використовують кисень, першим результатом розпаду органічних залишків є зменшення змісту кисню, розчиненого у водах, що приймають стоки. Воно змінюється залежно від температури, а також в деякій мірі – від солоності і тиску. Прісна вода при 20° C і інтенсивній аерації в одному літрі містить 9,2 міліграм розчиненого кисню. З підвищенням температури води цей показник зменшується, а при її охолоджуванні – збільшується. По нормативах, що діють при проектуванні муніципальних очисних споруд, для розпаду органічних речовин, що містяться в одному літрі комунальних стічних вод звичайного складу при температурі 20° З, потрібно приблизно 200 міліграм кисню протягом 5 днів. Це значення, зване біохімічною потребою в кисні (БПК), прийняте як стандарт при розрахунках кількості кисню, необхідного для очищення даного об’єму стоків. Величина БПК стічних вод підприємств кожевенной, мясообрабативающей і цукрорафінадній промисловості набагато вище, ніж комунальних стоків.


0 Відгуків на “Вплив забруднення води”


  1. Немає коментарів

Залишити відгук